Πασχαλινά Τσουρέκια

αλεύρι για κεικ
Κέικ Βανίλιας
12 Ιανουαρίου, 2018

Πασχαλινά Τσουρέκια

Υλικά (για 2 τσουρέκια μεγάλα ή 3 μικρότερα)

  • 1 κιλό αλεύρι Μπατσιόλα για τσουρέκι+100 γρ. αν κολλάει πολύ
  • 80 γρ. υγρή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι (δοσομετρικό του ψωμιού-1 ½ κούπα-375 ml)+6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 5 αβγά
  • 1 πακέτο βιτάμ
  • ½ φλιτζάνι ( των 200ml) γάλα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι(10 γρ)
  • 1 φακελάκι κακουλέ(5γρ)
  • 1/2 φακελάκι μαστίχα χίου (5 γρ)
  • 30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • Εκτέλεση

    Ζεσταίνω στο μπρίκι νερό για να γίνει χλιαρό και διαλύω τη μαγιά. Ρίχνω λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το σκεπάζω για μισή με μία ώρα (να κάνει φουσκάλες).
    Σε μία λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, ανοίγω μία τρύπα στη μέση και ρίχνω λίγο αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα.
    Χτυπάω τα αβγά, χωριστά τα ασπράδια και τα κροκάδια. Ενώνω μεταξύ τους και ρίχνω τη ζάχαρη και το χλιαρό γάλα. Τα χτυπάω με το μίξερ
    Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνω τη μαγιά. Ρίχνω επίσης στο μείγμα τα αβγά.
    Ζεσταίνω το βούτυρο. Ρίχνω ζεστό στο χέρι μου και ζυμώνω. Μόλις δω ότι η ζύμη ξεκολάει από τα χέρια τη σκεπάζω με πετσέτα. Ανάβω το φούρνο στους 50ο και στη συνέχεια τον σβήνω και βάζω μέσα τη ζύμη. Σε 1.30 ωρα με 2 είναι έτοιμη.
    Βάζω λαδόκολα στο ταψί. Χωρίζω το ζυμάρι σε έξι κομμάτια (2 τσουρέκια*3 κομ=6—3 τσουρέκια*3κομ=9). Πλέκω πλεξούδα. Τα σκεπάζω με μία πετσέτα και σε 1 ώρα περίπου φουσκώνουν. Βάζω λαδόκολλα στη μέση να μην κολλήσουν.
    Χτυπάω 1 αβγό με λίγο γάλα και τα αλείφω με το πινέλο όταν φουσκώσουν.
    Ανάβω το φούρνο στους 180ο και ψήνω πάνω-κάτω για 40-50 λεπτά. Μόλις δώ ότι κοκκινίζουν βάζω οδοντογλιφίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Batsiolas Mills